En zo was het vroeger....
Historie van B&B De Ruiter 
(voorheen Hotel de Ruiter)

Deze voormalige villa werd bewoond door Hendrik, Baron van Oldeneel, geboren op 17 februari 1823.
Hij was afkomstig uit Haarlem en huwde in Maastricht met Theodora, Barones de Billehe de Valensart.
Samen kregen zij 5 kinderen, drie dochters en twee zonen. De dochters Anna-Ferd en Zoe waren hofdames bij Prinses Clementine van Belgie en gaven muziekles aan Koning Leopold!
De andere dochter, Maria bleef ongehuwd.
Zoon Hendrik ging naar New York en zoon Albert werd generaal-majoor.
Voorheen woonde de familie op het landgoed "Mon Refuge" in Houthem-Sint Gerlach.

In 1886 betrokken ze een nieuw gebouwde villa, gelegen aan de toen geheten Provincialenweg 197,
later nr. 285 en nu bekend als Sint Gerlach 43.

Verschillende bewoners volgden en de laatste was de familie De Ruiter-Maatje. Na de oorlog en de strenge hongerwinter kwamen zij in 1945 naar Limburg.
Het "land van melk en honing" volgens Truus Justina de Ruiter-Maatje.

In 1951 betrok de familie met hun vier kinderen het pand Provincialenweg 285 - later dus Sint Gerlach 43 - waar mevrouw de Ruiter in 1953 startte met een pension onder de naam "Hotel de Ruiter". Tot haar overlijden in 2005 bleef mevrouw Truus Justina de Ruiter-Maatje actief. Zij stierf in haar negentigste levensjaar en was daarmee een van de oudste hotelhoudsters van Nederland!

Het gebouw is uit mergelsteen opgetrokken. Mergelsteen uit de Limburgse grotten! Het pand is in de jaren zestig en zeventig verbouwd waardoor het "villa-achtige" karakter verdwenen is.
Inmiddels hebben de huidige gastvrouw Jose Lamerichs en gastheer Cyril Janssen het pand van binnen helemaal gerenoveerd en gemoderniseerd. De gastenkamers en verblijfsruimte zijn met veelal antieke meubelen ingericht. Antiek is de passie van Jose en Cyril!
Op termijn wordt er zelfs een kunst-galerie ingericht. Onlangs is de buitenkant, met name de voorgevel weer teruggebracht in de originele "mergel"-staat.
De achterzijde van het pand wordt in de nabije toekomst ook grondig aangepakt.

B&B De Ruiter, gelegen in het mooie Limburgse Heuvelland, met het natuurgebied het "Ingendael", de rivier de "Geul", de eeuwenoude "Sint Gerlachuskerk" met haar bijzondere fresco' , het landgoed "Chateau Sint Gerlach", het prachtige  uitzicht op de bosrijke heuvels.

U bent in het land van "Melk en Honing".....
B&B De Ruiter